Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2007

Αποχαρακτηρισμός του κτιριου στη Διον. Αρεοπαγίτου

Μου το έστειλαν φίλοι και το αναδημοσιεύω. Δεν εχει άμεση σχεση με το δασος και τις πυρκαγιες, αλλα μαλλον ταιριαζει με την πολιτικη αφανισμου του φυσικου και πολιτιστικου αποθεματος της χώρας απο την κυβερνηση για εξυπηρετηση αλλων συμφεροντων.

Ταιριαζει επισης με την ιδεα της περιφρονησης διαδικασιων και θεσμων απο την κυβερνηση, που βλέπουμε συχνα-πυκνα, ξεκινωντας απο την προκυρηξη εκλογων με πραξικοπηματικο τροπο, αποφαση-κλειδι για την καταστροφη της Πελοπονησου.



Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΟΥ

Αγαπητοί φίλοι,

Σε όλους εσάς που ενδιαφερθήκατε και ενεργήσατε έμπρακτα για τη σωτηρία των διατηρητέων της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, με πολύ μεγάλη απογοήτευση ανακοινώνουμε ότι:

Στις 30 Αυγούστου 2007, δεκαπέντε μέρες πριν τις εκλογές, με κλειστή τη Βουλή, με τις φωτιές σε πλήρη εξέλιξη, με πληγωμένη την Αρχαία Ολυμπία, ο Υπουργός Πολιτισμού υπέγραψε την «έγκριση της ολικής και διηνεκούς άρσης προστασίας του χαρακτηρισμένου ως μνημείου ακινήτου της Δ. Αρεοπαγίτου 17, ώστε τούτο μετά προηγούμενη αναγκαστική απαλλοτρίωση να κατεδαφιστεί ».

Ο Υπ. Πολιτισμού & υποψήφιος βουλευτής Α΄ Αθηνών Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ αγνόησε:
Τις χιλιάδες εκκλήσεις που έστειλαν οι Αθηναίοι, οι ξένοι επισκέπτες, οι επιστήμονες, οι νομικοί, οι καθηγητές, οι τ. υπουργοί, οι επιστημονικοί σύλλογοι και οι φορείς προστασίας του πολιτισμού και του περιβάλλοντος
Τους αρχιτέκτονες που τόνισαν τη μοναδική αξία του κτηρίου και του μετώπου της Διονυσίου Αρεοπαγίτου για την πόλη
Τα αθρόα δημοσιεύματα κατά της κατεδάφισης, την κατακραυγή του διεθνούς τύπου και τις καθημερινές δηλώσεις διαμαρτυρίας και οργής στο διαδίκτυο
Νόμους, διεθνείς συμβάσεις και προγενέστερες αποφάσεις των οργάνων της πολιτείας – πράγμα που κατέδειξαν έγκριτοι νομικοί και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων και στο οποίο δεν υπήρξε αντίλογος
Τη σιωπή των συναδέλφων του που δεν φαίνεται να συμφωνούν με την απόφαση του και που χωρίς τη συναίνεσή τους δεν μπορεί να υπάρξει αποχαρακτηρισμός, απαλλοτρίωση και κατεδάφιση

Φεύγοντας επιδιώκει να αφήσει τον τόπο με ένα έργο τέχνης λιγότερο, όπως αφήνει την Ολυμπία με «... μερικά καμμένα δέντρα».

Μόναδικό επιχείρημα υπέρ της κατεδάφισης υπήρξε ότι τα κτίρια θα «διαταράσσουν» τη θέα των επσκεπτών του μουσείου. Οι ιδιοκτήτες έχουν προτείνει λύσεις όπως η ανάπλαση των πίσω όψεων, η εικαστική παρεμβάση από σημαντικούς καλλιτέχνες, η φύτευση με υψηλά δένδρα . Μάλιστα ο Υπουργός αποδέχτηκε προφορικά τη δενδροφύτευση σε πρώτο στάδιο, αλλά αντί να προωθήσει αυτή τη λύση, υπέγραψε βιαστικά την απόφαση του αποχαρακτηρισμού.

Το κτήριο Κουρεμένου στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου 17 παραμένει διατηρητέο. Είμαστε βέβαιοι ότι με τη συμπαράσταση όλων και την κρίση της Δικαιοσύνης θα κοσμεί για πολλά χρόνια ακόμα την πόλη μας.

Το θέμα θα πάει στον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ και στη συνέχεια θα πρέπει να υπογραφεί από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και τον Δημάρχο Αθηναίων, (ο οποίος μέχρι σήμερα επιμελώς σιωπά ). Σας παρακαλούμε θερμά, μόλις ανακοινωθεί η νέα κυβέρνηση, να στείλετε τη διαμαρτυρία σας στον Πρωθυπουργό, στους παραπάνω Υπουργούς και σε όσα μέλη του κοινοβουλίου κρίνετε σκόπιμο. Οι ηλεκτρονικές τους διευθύνσεις θα δημοσιευθούν στο www.parliament.gr (σύνθεση , μέλη, ατομικά στοιχεία).

Σας ευχαριστούμε ειλικρινά και βασιζόμαστε στη συμπαράστασή σας

Οι κάτοικοι της Δ. Αρεοπαγίτου 17

Μαρίνα Κουρεμένου – Φλέγγα olvia@hol.gr, Αρίστος Δοξιάδης adoxiadis@notos.biz
Aχιλλέας Φρειδερίκος af@tecknika.gr Νίκος Ρουσέας nrouse@tee.gr
Mανώλης Αναστασάκης anastasakis@tee.gr Μ. Κουμαντάνος m.koumantanos@aktena.com

(Περισσότερα στο: http://areopagitou17.blogspot.com)

1 σχόλιο:

NENA SAKELLAROPOULOU είπε...

Παρελθόν γιά την Ελλάδα δεν ειναι μόνο η αρχαιότης αλλά και ο σύγχρονος πολιτισμός μας. Θεωρώ βάρβαρη την όψιμη και αλόγιστη απόφαση κατεδαφίσεως κτηρίου Αrt Deco του μεσοπολέμου και σας παραπέμπω στό εξαίρετο σαφές και τεκμηριωμένο άρθρο της Κας Αλεξάνδρας Φρειδερίκου που δημοσιεύθηκε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 23/9/07 που εξαντλεί το θέμα με σαφήνεια.